Συνταγές

Ελληνική

Κοχλιοί Μπουμπουριστοί

Χρήσιμες πληροφορίες

Τα σαλιγκάρια της εταιρείας onefoot αν και διατίθενται νωπά (ζωντανά), έχουν αποβάλει τις ακαθαρσίες τους και είναι έτοιμα για μαγείρεμα. Ένα κιλό σαλιγκάρια έχει περίπου 800 θερμίδες. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν οι θερμίδες από τον τρόπο και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Οι μπουμπουριστοί κοχλιοί τηγανίζονται ελαφρώς σε λάδι ελιάς, έτσι αυξάνεται η θερμιδική τους αξία κατά περίπου 30% αλλά και τα λιπαρά ανάλογα με το λάδι.

Πως φτιάχνεται; 

  1. Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση. Αφήνουμε το νερό να έρθει σε θερμοκρασία βρασμού (να κοχλάζει).
  2. Ελέγχουμε τα σαλιγκάρια, απομακρύνουμε τα νεκρά, και ρίχνουμε τα υπόλοιπα στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να βράσουν για 8-9 λεπτά, αφαιρώντας κατά διαστήματα τον αφρό που δημιουργείται.
  3. Αδειάζουμε στο σουρωτήρι και ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση πολύ καλά, μέχρι το νερό που θα περισσεύει να είναι καθαρό. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, το κέλυφος δεν σπάει εύκολα. Σε αυτή τη φάση, τα σαλιγκάρια είναι έτοιμα για να μαγειρευτούν σε όποια συνταγή θέλουμε.
  4. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, (εκτός φωτιάς), φτιάχνουμε μια στρώση από χονδρό αλάτι στον πάτο του.
  5. Τοποθετούμε τα σαλιγκάρια με το στόμιο προς τα κάτω. Μπορούμε να κάνουμε όσες στρώσεις από σαλιγκάρια θέλουμε.
  6. Ρίχνουμε στο τηγάνι το λάδι, ώστε να καλυφθεί, περίπου κατά το μισό, το κέλυφος των σαλιγκαριών της πρώτης στρώσης.
  7. Τοποθετούμε στη φωτιά στην πιο δυνατή σκάλα της κουζίνας μας. Μόλις βράσει το λάδι, αφήνουμε να μαγειρευτεί για άλλα 6 λεπτά και ανακατεύουμε.
  8. Σβήνουμε με το ξίδι για περίπου 1 ½ με 2 λεπτά.
  9. Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, αφήνουμε να μαγειρευτεί για άλλα 2 λεπτά και ολοκληρώνουμε το μαγείρεμα. Κατά το σερβίρισμα, καλό είναι να βγάλουμε τα σαλιγκάρια από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και μετά να περιχύσουμε με όση σάλτσα θέλουμε.

Χρόνος που απαιτείται

Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 13 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 23 λεπτά

Διαβάθμιση συνταγής: Εύκολη

Υλικά

1 κιλό σαλιγκάρια μικρά
60gr αλάτι χονδρό (περίπου 4 κουταλιές της σούπας)
300ml λάδι (ένα ποτήρι του νερού)
200ml κρασόξυδο (2/3 από το ποτήρι του νερού)
2 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο

Απαραίτητα σκεύη και εργαλεία

Μεγάλη κατσαρόλα
Μεγάλο τηγάνι
Τρυπητή κουτάλα
Σουρωτήρι
Μπολ Σερβιρίσματος

Γαρνιτούρες

Ρύζι
Πατάτες φούρνου
Πατάτες τηγανητές

Ποτά

Λευκό κρασί ποικιλίας Μαλαγουζιά
Λευκό κρασί Pouilly Fumé
Ρακή
Τσίπουρο
Ούζο

Καλή Απόλαυση!